==FLOD==Zajász és Webizé

LECKE 1: PYTHON BEVEZETÉS

Mi is az a Python? A Python egy magas szintű, széles körben elterjedt programozási nyelv. Olyan területeken találkozhatunk vele, mint a web-programozás, szkriptelés, tudományos számítástechnika, vagy a mesterséges intelligencia. Igen népszerű nyelvnek számít és olyan szervezeteket, vállalatokat sorolhatunk a felhasználói közé, mint a Google, a Nasa, a Disney, vagy pedig a CIA. Egy Pythonban megírt program futtatásához nincs szükség előzetes fordításra, a fordítás a futtatás közben történik.   A Python-nak jelenleg 3 fő verziója ismeretes (1.X, 2.X, 3.X), melyek további alverziókra osztatóak (pl.: 2.7, vagy 3.3). A Python 3.X verzióban megírt programok biztosan futni fognak a későbbi verziókban is, így tanulmányaink során ezt a verziót fogjuk használni, habár napjainkban használatos még a 2.X verzió is. A Python számos különböző megvalósítással rendelkezik, különböző nyelveken. A tanulmányaink során használt verzió, a CPython, messze a legnépszerűbb. Egy kis érdekesség, hogy Python nem a kígyóról kapta a nevét, hanem az angol humorista csoportról, a Monthy Python-ról, így a Python nyelv tanulása/alkalmazása során gyakran találkozhatunk a fent nevezett társaság munkásságával kapcsolatos utalásokkal. Ilyen utalás például a gyakran placeholderként használt szöveg a “Spam and eggs” is.

 

Mielőtt elmerülnénk a Python programozás mélységeiben, a gépünkön telepítenünk kell a Python-t. Ennek menetébe nem mennék bele, a python.org oldalról minden lényeges információt megszerezhettek ezzel és más, Python-t érintő dologgal kapcsolatban.
A kódjainkat böngészőben is kipróbálhatjuk, ilyen pl. a https://www.tutorialspoint.com/execute_python3_online.php oldalon található kis kódszerkesztő alkalmazás. Itt a baloldalon beírjuk a kipróbálni kívánt kódot, majd az “Execute” gomb megnyomása után, a jobb oldalon láthatjuk is a kódunk eredményét. Írjuk is meg a legelső kódunkat!

Új programozási nyelv tanulásának első lépése általában “Hello World” program megírása. Tegyük most mi is ezt, gépeljük be a szerkesztőbe az alábbi sort!

 

print(‘Hello world!’)

 

És ennyi! Sok programozási nyelvtől eltérően, itt a “Hello World” program nem tartalmaz bonyolult körítéseket sőt, még csak a pontosvesszőt sem kell kitenni a sor végére.  Egyszerűen csak annyit mondunk a gépnek, hogy írja ki, hogy “Hello World!” és ő megteszi. Fantasztikus, nem? Ügyesek voltunk, megírtuk a legelső programunkat Python nyelven.

 

Következő lecke >>>