==FLOD==Zajász és Webizé

Az összegzés tétele

 

Ez egy nagyon egyszerű tétel. Lássuk, hogy is fest ez Javascriptben (tesztelésre ajánlom a https://jsfiddle.net/ oldalt. Csak bepötyögöd a kódot a JavaScript ablakban és a “Run” gombra kattintva lefuttatod):

 

 

var tomb = [2,4,3,7];
var osszeg = 0;
for(var i=0; i<tomb.length; i++){
osszeg=osszeg+tomb[i];
}
document.write(osszeg);

 

 

Na mi is történt a fenti példában? Első körben létrehoztunk egy “tomb” változót, ami azt a célt szolgálja, hogy tárolja azokat a számokat, melyeket szeretnénk összeadni. Szükségünk van még egy második változóra is, amelyben össze tudjuk adni a számokat. Ez a változó az “osszeg” nevet kapta. Egy for ciklus segítségével bejárjuk a tömböt. A for ciklus egyébként egy jól olvasható könnyen kezelhető számláló ciklus, tehát tökléletesen megfelel most a célnak. A ciklusfejen belül is létre kell hoznunk egy “i” elnevezésű segédbáltozót, 0 kezdő értékkel. Ez a változó gyakorlatilag a lefutott körök számát tartalmazza, hiszen a ciklusfej harmadik paramétereként rögzített i++ utasítással minden egyes körben növeljük az “i” értékét eggyel. Így az első körben az “i” értéke még 0, de a második körben már 1 és ez így megy tovább, amíg a ciklus fut. A ciklus pontosan annyiszor fog lefutni, ahány elemet tartalmaz a tömb. Erről a ciklusfejbe írt második paramétereként rögzített feltétel gondoskodik, amely kimondja, hogy addig fusson a ciklus, amíg az “i” értéke kisebb, mint a “tomb” nevű változónk hossza.

A ciklusmagban minden egyeskörben hozzáadtuk az “osszeg” nevű változónkhoz saját magát plusz még a “tomb” nevű változónk “i“. elemét.

 

Na tehát akkor induljon a móka!

1. kör

Az “osszeg” értéke 0, a tomb “i“. értéke 2 Tehát “osszeg” = 0 + 2 azaz 2.

2. kör

Az “osszeg” értéke 2, a tomb “i“. értéke 4 Tehát “osszeg” = 2 + 4 azaz 6.

3. kör

Az “osszeg” értéke 6, a tomb “i“. értéke 3 Tehát “osszeg” = 6 + 3 azaz 9.

4. kör

Az “osszeg” értéke 9, a tomb “i“. értéke 7 Tehát “osszeg” = 9 + 7 azaz 16.

 

A ciklus futása a 4. kör után végetér, hiszen már nem teljesü a feltétel, hiszen az “i” értéke 5 lenne, ami már nagyobb, mint a “tomb” elemeinek a száma. Ezek után már csak annyi dolgunk van, hogy valahogy közzé tegyük a végeredményt ( document.write(osszeg) ).

 

Következő lecke >>>