==FLOD==Zajász és Webizé

A megszámolás tétele

 

Ez is egy nagyon egyszerű tétel. A lényege, hogy megszámoljuk hány elem felel meg egy vagy több tulajdonságnak. A lenti példában megnézzük, hogy a “tomb” nevű tömbünknek hány eleme osztható maradék nélkül 2-vel, magyarán hány páros eleme van.

 

 

var tomb = [2,5,3,4,7,8];
var szamlalo = 0;
for(var i=0; i<tomb.length; i++){
if(tomb[i]%2==0){
szamlalo++;
}
}
document.write(szamlalo);

 

 

Létrehoztunk tehát egy “tomb” nevű tömböt amely a vizsgálandó elemeket tartalmazza és egy “szamlalo” nevű változót, melyben összeszámláljuk, hogy hány elem felelt meg a kritériumnak (hány elem páros). Ennél a példánál is egy for ciklust hívunk segítségül a tömb bejárásához. A ciklus futása pontosan addig tart, amíg a ciklus fejben létrehozott és 0 kezdő értékkel ellátott “i” segédváltozó értéke kisebb, mint a “tomb” nevű tömbünk elemeinek a száma. Hogy a dolog működjön minden körben növelnünk kell az “i” értékét 1-el. A ciklusmagon belül egy további feltételt határozunk meg: amennyiben a “tomb” nevű tömbünk “i“. eleme maradék nélkül osztható kettővel, úgy a “szamlalo” nevű változónk értékét növeljük 1-el.

 

Ha mindent jól írtunk a végeredmény 3 lesz. Ezek után már csak annyi dolgunk van, hogy valahogy közzé tegyük a végeredményt ( document.write(szamlalo) ).

 

<<< Előző lecke | Következő lecke >>>