==FLOD==Zajász és Webizé

LECKE 1: PHP BEVEZETÉS

 

A PHP egy szerever-oldali programozási nyelv, amely kiválóan alkalmas dinamikus weboldalak létrehozására. Viszonylag könnyű elsajátítani, könnyen HTML oldalba ágyazható, ezért az interneten széleskörben elterjedt a használata. A kódjaink a webszerveren futnak, a felhasználó már csak a HTML kimenetet látja. Ahhoz, hogy a kódjaink működjenek, vagy fel kell töltenünk őket egy PHP futtatására alkalmas webtárhelyre, vagy pedig nekünk kell kialakítanunk a számítógépünkön a megfelelő környzetet. Ez utóbbi esetre én Windows alatt a WAMP SERVER-t szoktam használni. melyet itt tudtok letölteni.

 

A telepítés végeztével keressük meg a WAMP SERVER mappáját és azon belül is a www mappát. Innentől kezdve csak ajánlat amit írok: A www mappán belül hozzunk létre egy phptutorial mappát, azon belül pedig egy lecke01 nevű mappát. Ide fogjuk elmenteni a legelső PHP szkriptünket tartalmazó fájlt, amely az index.php nevet kapja.

Nézzük tehát a legelső PHP kódunkat, amit egy html oldal <body></body> elemei közé szúrtunk (a lenti példában vastagon kiemelve):

 

<!DOCTYPE HTML>
<html>
  <head>
    <title>Az első PHP szkriptem</title>
  </head>
  <body>
  <?php
    //Most jön a PHP kód
    echo “<p>Juhé! Megírtam a legelső PHP szkriptem!!!</p>”;
  ?>
  </body>
</html>

 

És ennyi! Ha mindent a fentiek szerint csináltunk, akkor a munkák végeredményét megtekinthetjük a localhost/phptutorial/lecke01/ címen a kedvenc böngészőnkben. A weboldalunkon megjelenik a “Juhé! Megírtam a legelső PHP szkriptem!!!” szöveg fehér alapon fekete betűkkel <p> és </p> tagek között.

 

Amit a fentiekból muszáj megjegyeznünk:

 

  • A PHP fájljaink kiterjesztése alapértelmezetten mindig ‘.php’.
  • A PHP szkriptejink mindig a <?php és ?> jelek között fognak elhelyezkedni. Az oldalunkon belül akárhol nyithatunk PHP blokkot.
  • A PHP lehetőséget nyújt nekünk, hogy megjegyzéseket helyezzünk el a programunkban, amivel lehetőségünk van megmagyarázni a kódjainkat. Ez hasznos, ha egy projektben veszünk részt, vagy pedig csak a jövőbeli énünket akarjuk emélkeztetni a kódunkkal kapcsolatban. Két fajta kommentelésre van lehetőség:
    – //: Egy soros kommenteknél használható. A “//” után kezdhetjük írni a kommentet.
    -/* */: Több soros kommenteknél használható. A kommentet a két “*” között helyezzük el.
  • Karakterláncokat az echo utasítással fogjuk kiíratni. Maga a szöveg ‘ ‘ vagy ” ” jelek között helyezkedik el (a két jel közti különbségről, majd egy későbbi leckében írok).

 

Na akkor most szusszanjunk egyet, hamarosan folytatjuk!

 

Következő lecke >>>