==FLOD==Zajász és Webizé

LECKE 1: JAVA BEVEZETÉS

(A most induló Java sorozatban a SoloLearn.com Java kurzusát vettem alapul.)

Mi is az a Java? A Java egy magaszszíntű programozási nyelv, melyett a Sun Microsystems fejlesztett ki az 1990-es évek elején és jelenleg az Oracle gondozásában áll. Nagyon fontos, hogy platformfüggetlen. Erre utal Sun Microsystems egykori szlogenje is: “Írd meg egyszer és futtasd bárhol!” Manapság több, mint 3 milliárd eszköz használja a Java programozási nyelvet. Használatos az Android alkalmazások készítésénél, számos asztali programok, antivírusok, multimédia programok, külöféle webalkalmazások és még megannyi program esetében.

 

Ahhoz, hogy egyáltalán csinálhassunk valamit Javaban előszöris fel kell telepítenünk a Java-t a gépre, továbbá szükség lesz egy integrált fejlszetői környezetre is (IDE), ami segítségünkre lesz a kódjaink megírására.

A Java telepítésére nem térnék itt ki, rengeteg leírás található a neten. Ez szerintem egy elég részletes leírás.

 

IDE-nek a Netbeans-t ajánlom. Innen tudjátok letölteni.

 

Ha mindent feltelepítettünk, győzödjünk meg róla, hogy a Java fut-e a gépünkön és tudjuk meg egyúttal azt is, hogy melyik verziója! Nyissunk egy parancssort (Windows alatt a nagyítóban írjuk be, hogy “cmd”), majd gépeljük be az alábbi utasítást: “java -version” ! Ha nem jelez hibát a gép, hanem a Java verziószámát írja ki, akkor örüljünk, úgy néz ki sinen vagyunk 🙂

 

A feltelepített Netbeansben válasszuk ki a fájlmenüből a “New Project” opciót, illetve ugyanezt érhetjük el a ctrl + shift + N billentyű kombináció megnyomásakor. A felugró kis ablakban “Categories” táblából válasszuk ki a “Java”-t, az ehhez tartozó “Projects” táblából pedig  a “Java Application” opciót, majd nyomjunk rá a “Next” gombra!

 

 

Ezután a felugró kis ablakban meg kell adnunk a projekt nevét, hogy hol helyezkedik el a számítógépen és a projekt mappájának a nevét. Ügyeljünk arra, hogy a “Create Main Class” jelöló négyzet legyen kipipálva! Az alábbi képen mutatok egy mintát, hogy hogy fog ez kinézni az én számítógépemen:

 

 

Ha mindennel készen vagyunk, nyomjunk rá a “Finish” gombra, majd a megjelenő szerkesztő felületre írjuk be az alábbi kódot! Fontos, hogy Amennyiben te más nevet adtál a projektednek, úgy annak megfelelően módosítsd a lenti kódot, ügyelve a kis és nagybetűkre!

 

package flodjavatutorial;

public class FlodJavaTutorial {

public static void main(String[] args) {

System.out.println(“Indul a buli”);

}

}

 

Nézzük sorra, hogy mit látunk a fenti kis kódban: A legelső sor jelzi, hogy az osztályunk a “flodjavatutorial” csomagon belül található. Az osztályunk nevét a következő sor  jelzi, ami egyben azt is jelöli, hogy ez egy mindenki számára elérhető publikus osztály. Javaban minden sornak, amit futtatni szeretnénk tagja kell, hogy legyen egy class-nak, vagyis egy osztálynak. (Az osztályokról később fogunk tanulni). Fontos megjegyezni, hogy minden Java aplikációnak rendelekznie kell lennie egy un. belépési ponttal, ami minden esetben a “main” nevet kapja. A main metódus neve előtt álló “public static void” szavakat szintén később fogjuk tárgyalni. Ezután következik az utasítás, ami kiíratja az “Indul a buli!” szöveget a konzolra. Figyeljük meg az utasítás végén álló pontosvesszőt. A Java nyelvben (és még egyébként sok másikban is) pontosvesszővel zárjuk le az utasításainkat. Ha ezt elmulasztjuk,  hibát fogunk kapni.

Amit tehát ezen a ponton meg kell jegyeznünk:

– Minden Java programnak rendelkeznie kell legalább egy osztállyal
– Minden Java program kell, hogy rendelkezzen egy belépési ponttal, amely a “main nevet kapja”.
– Minden utasítás végén pontosvessző áll.

Hamarosan folytatjuk…